Gépjárműparkom története és egyéb témák

Nagymotort kéne venni és egyéb napi témák

Térkő történetek

a kezdetek

2019. február 18. - wannabebiker

Térkövezni fogom az udvaromat, a most következő néhány bejegyzés szerintem erről fog szólni.

Írhatnék az új családvédelmi illetve családtámogatási rendszerről is, de sok értelme nem lenne, mert én kívül esek ezen a körön, valahogy mindig is kívül estem. Az egyedüli dolog amit az éppen regnáló kormányok intézkedéseiből sikerült "behúznom" az a használt lakás vásárlására fordítható félszocpol volt 2005-ben, aminek segítségével vért izzadva ugyan, de tudtunk venni egy 54nm-es panelt Debrecenben, és amit a kiváló svejci Frank el is vitt többszörösen. Ezekből a családtámogatási rendszerekből valahogy én inkább csak azt látom, hogy a lakások, új vagy használt, mindig egy picivel drágábbak lettek attól, hogy egyáltalán elkezdjek gondolkodni egy új lakás építésén vagy vásárlásán.

A jelenlegi ingatlanárak számomra egyszerűen felfoghatatlanok, egy debreceni, Angyalföld téri 31nm-es csótányos minigarzon 20+M Ft, egy Újkerti Panel 25, az új epítésűek 35-40 milliója meg egyszerűen nonszensz. Azt hiszem itt meg is állok ezzel, mert nem erről akartam írni.

udvar.jpg

Hanem az udvaromról, ami minden tavasszal így néz ki, ahogy a fagy felenged, a nyári szárazabb időszakig, vagy egy-egy kiadós eső után, sáros akadálypálya válik belőle. Megesett, hogy a felázott földben az udvaron álló autó úgy megsüllyedt, hogy alig bírtuk kirángatni egy másikkal.

Sok éve beszéljük a feleségemmel, hogy kellene csinálni vele valamit, de eddig visszatartott, hogy a ház bővítését terveztük, és nem akartunk addig térkövezni, amíg fennált a veszélye annak, hogy egy-egy nehezebb teherautó megfordul az udvarunkon. Tavaly tavasszal már egész közel kerültünk ehhez a projekthez, meg is terveztettük a bővítést. Nem sokat, kb 30 nm-t akartunk a jelenlegi 70-hez. Sajnos ez a projekt már a tervezőn megbukott, mert vagy nem értette, vagy nem akarta megérteni, hogy mit akarunk, de olyan bővítményt tervezett, ami nagyobb lett volna mint a jelenlegi házunk. Mondtam neki például, hogy a bővítménybe tervezzen egy plusz wc-t. Erre belerakott egy akkora helyiséget, ami nagyobb, mint a jelenlegi fürdőszobánk. Aztán ezzel a rajzzal végighakniztam néhány kivitelezőt, mondanom sem kell, hogy eredménytelenül. Hát igen, ha én kivitelező lennék, valószínűleg én sem foglalkoznék egy 5M Ft-os költségvetésű kis szarral, amikor 35-40M Ft-os építkezések tömkelegéből lehet válogatni. Úgyhogy ez a projekt sajnos dugába dőlt, ami mára maradt belőle, az talán egy tetőfelújítás lesz, meg az udvar térkövezése.

Kb 80nm lesz térkövezve, egy autónak megfelelő teherbírással, azaz kb 20cm vastag aládolgozás lesz. Eleinte gondolkodtam, hogy felvállaltatom és megcsinálom valakivel, de sajnos ez sem megy olyan könnyen. Ez ugye, alapvetően egy útépítés, az ár a térkő négyzetméter árán kívül sok minden mástól függ. Éppen emiatt épkézláb becslést sehol nem találtam az interneten. Beszéltem egy néhány vállalkozóval, de odáig egyikkel sem jutottam el, hogy egy kb keretet mondjon, mindegyik helyszíni felmérést akart először, vagy pedig ilyen volumennel nem foglalkoznak. A baj ezekkel ott van, hogy én a szakmámban kb meg tudom mondani, hogy ha egy ajtót kérsz tőlem, hogy tól - ig miből tudom kihozni. Tudom, mert nem egy ajtót csináltam már, olyan nagy meglepetések nem érhetnek. Ezek a vállalkozók, akiket felhívtam, gazdag portfólióval rendelkeztek, de egyik sem mondott konkrétumot, csak felmérni akart. Nekem, lévén nagyon gyanakvó ember, ez nem elég, sajnos senkiben nem bízok, így mindenütt azt vélem felfedezni, hogy hogyan akarnak átverni.

Így maradt a kollégák kérdezgetése. Az egyik pl. most térkövezett, vagy 30nm, sima gyalogos forgalomra, semmi extra. Amikor mondja, hogy 300e Ft-ért csinálták neki, plusz a térkövet neki kellett megvennie, úgy, hogy valami ismerős figura csinálta neki, itt el is dőlt a kérdés. Úgy döntöttem, megcsinálom én.

Körbekérdeztem, mi hol mennyibe kerül és megvettem az szükséges anyagokat, ez viszonylag hamar ment. Ha pénz van, egyszerű ez, mint az ágybaszarás. A környékbeli tüzépeknél egy telefon elég és már hozzák is köbméterszámra a kavicsot, vagy ami éppen kell, számlával, anélkül, ahogy akarod. Jelenleg egy köbméter sóder 8500 Ft száálítással együtt, ez aztán az infláció! 5 évvel ezelőtt még 3000Ft körül volt, ja Nyékládházán jelenleg is 1000Ft körül adják köbméterét, csak mire elér Debrecenbe, addigra így megdrágul. Van választásod? Van, vehetsz egy pótos Ifát, megcsinálod a C+E kategóriát és máris tiéd a világ! (mondjuk ez a kis játszó olyan 2 milla, de sebaj :-)) Szóval nem nagyon van választási lehetőséged, tudják is ezt a debreceni tüzépesek.

 Ami az anyagvásárlás során meg ugyan nem lepett, de eléggé fejbevágott, az a szállítási költség. Nem elég, hogy aranyárban vannak az építőanyagok, 5 km-re egy kanyart 10-15e Ft-ért hoznak. Mivel ezek nehéz anyagok, többször kellett fordulni, így 70000Ft el is röppent erre a fajta kiadásra. Amivel viszont egyáltalán nem számoltam, hogy a raklapért (göngyöleg) 40000 Ft-ot ki kellett fizetnem. Igaz ugyan, hogy ha 2 hónapon belül visszaviszem őket, akkor visszaadják az árát, de akkor is, ez egy komoly tétel az amúgy is nagyon szúkreszabott költségvetésben. Mi van, ha egy házat építesz, plusz egy kér raklap megsérül, benézed a határidőt? A szállítás, meg a göngyöleg magában több mint 1M Ft... Katasztrófális.

Szóval elkezdtem térkövezni, az anyagok megvannak, már csak az ágyazósóder hiányzik és elkezdtem a földmunkát. Azon is gondolkodtam, hogy kiásatom, de mint minden ilyen, itt sincs egy olyan kialakult árazás, hogy pl1000FT/nm, hanem megegyezés alapján, az olyat, ahol nem tudom mire számítsak, azt én meg nem szeretem. Ásni szeretek, úgyhogy tegnap már ki is ástam vagy 4nm-t a 90-ből :)

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabemotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr3814634040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.