Gépjárműparkom története és egyéb témák

Nagymotort kéne venni és egyéb napi témák

Excel

2019. február 12. - wannabebiker

Napjaink kockás füzete. Ahogy egy kockásfüzet, ez is sok mindenre jó, de megvannak a korlátai.

ekcel.jpgA képet szokásos módon az internetből tőtöttem le ingyé.

Ez most sírás lesz. Azért születik ez a poszt, mert tele az összes hócipőm (f*om), a kib*tt excellel.

5sém, az eszem megállt, de most komolyan. Éppen dolgoznék, töltögetnék egy ki*tt excel listát, amit valaki. valamikor a saját szórakoztatására kitalált, a saját módszerei szerint, a saját munkájának a megkönnyítésére(?) és ami mostanra azon a területen, ahol én dolgozok, elvárt standarddá vált. Amiben mindenféle találomra kitalált idióta színkódok vannak, ami egy nyugdíjhoz közelálló munkatársat igazán jól elszórakoztat unalmas estéin, de engem az őrületbe kerget, sötét zöld, ha ez, világos zöld, ha az, okker sárga, ha emez, citromsárga, ha amaz, és még a paletta ki tudja hány színe van valamiféle jelentéssel felruházva, ami engem rohadtul nem érdekel és magasról sz*rom telibe fossal.

Na ez az ekcel egy egyszerű másolási művelettől éppen most harmadjára fagy le, ami valljuk be, a win 10 és az office2013-as verziójában azért már nem menő, persze vannak ettől modernebb megoldások is már. Pedig komoly elhatározásom volt, hogy ma aztán orrvérzésig dolgozok, ledolgozok minden backlogot, kész leszek a jelentéssel a mitingre, eminens diákként felsorolom az üpdételt ekcel tábla minden sorát nagy megelégedésére minden kollégámnak, főleg azoknak, akik a nyugdíjhoz közel állnak és esténként a macskájuk társaságában színezgetik az ekcelt.

 Hihetetlennek tartom, hogy 2019-ben ez létezik, hogy akár a mostani, de akár a korábbi munkahelyeimen a csilliárd fabatka euródollárforintért fejleszett integrált csilli-villi renszerek és ojjektumok korában az excel táblázatok kiirthatatlanok, ettől már csak az a jobb, amikor 500 példányban ki is kell nyomtatni a mitingre egy-egy ilyet, hogy asztán összetűzve mehessen jobb esetben a sredderbe, vagy csak úgy a kukába.

Az ekcel egy kockásfüzet. Nagyon jól lehet benne kalkulálni, ha például a házfelújításod költségeit akarod nyilvántartani. Jól lehet benne diagramokat gyártani, bemutatni, lenyűgözni a céges mitingen a kevésbé hozzáértőket, képleteket gyártani, compute sum, sorba rendezni ésatöbbi, az applikációs lehetőségek száma szinte a végtelenhez közelít, a színezéssel meg még a kreativitást is ki lehet élni, ez a sor szép zöld, a másik decens sárga, netán divatos antracit, vagy kapucsinó, esetleg eperhab.

Közben nagyon jól telik a munkaidő, a főnök látja a képernyőn az ekcelt, work accepted, mindenki hepi.

A baj ott kezdődik, amikor egy ilyen kreatív, ovódás  szintű ekcelfos elvárássá válik, hiába van mellette a célszerszám, az integrált vállalatirányítási rendszer, ahhoz érteni is kéne, át kéne látni, de az már meghaladja az értelmi képességét a miting felügyelő tisztjének, meg azt különben se lehet szinesbe' kinyomtatni e'

Amikor az egyszerű gályázó ember vért izzad, mert az a kibaszott táblázat jobb esteben egy sharepointon ezredjére fagy le, valaki elfelejti kicsekkolni, vagy becsekkolni, vagy esetleg felülírja amit te beírtál, még jobb ha legalább tízen kénytelenek ezzel a szarral dolgozni, mert akkor a hibalehetőségek száma exponenciálisan multiplikálódik, aztán ezért mindenki lementi magának, így emberenként legalább 10 verzió lesz, az értelmesebbje ugyan a nevébe beleírja a dátumot is, copy of jelentés_0212.xlsx, ami azt eredményezi, hogy a sokadik copyof_copyof_copyof_jelentés_0212_0313_0414.xlsx után már senki nem fogja tudni hol is az igazság.

Még szerencse hogy a b2b környezetnek nincs tékozló homár blogja, jónéhány bejegyzés gazdagíthatná azt, pedig ha tudnák, hogy egy-egy nem teljesült megrendelés, félrement módosítás mögött egyszerűen csak annyi van, hogy lassan a robotoktól kell félteni a munkánkat, de még mindig van, aki a kinyomtatott excel táblába javítgat tollal és számológéppel ellnőrzi, hogy jók e az összeadások.

Excel, hogy én hogy útállak téged!

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabemotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr3514621844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.