Gépjárműparkom története és egyéb témák

Nagymotort kéne venni és egyéb napi témák

Cigányok

te is lehetsz cigány

2019. január 25. - wannabebiker

Nem tudom, le szabad e írni, így hogy cigányok, vagy a politikailag sokkal korrektebb roma kifejezést kellene használnom, de ma maradjunk annál, hogy cigány, remélem senkit nem bántok meg ezzel.

Tegnap este még ránéztem az Indexre és jóleső meglepetéssel láttam, hogy a cikkem I2 főhelyet kapott egy kis időre. Bár nem tartom magam bloggernek, ebben is csak egy hobbista vagyok, aki szeret írni, pláne ilyenkor télen, amikor a hólapátoláson kívül nem nagyon van más sikerélmény, egy-egy ilyen kiemelés után vérszemet kapok és próbálok érdekes témákat keresni, amik címlapot érhetnek, kell az élmény na.

A mai téma mondhatnám, hogy az utcán hevert, azaz az olvasók dobták elém. Nem, nem is az olvasók, hanem a hozzászólók. Azok a hozzászólók, akik olvasni ugyan valószínűleg tudnak, sőt írni is, de gondolkodni már nem és a cikkemben említett balesetet elintézték annyival, hogy a csóró cigányok a nyári gumis szemetükkel összetörték magukat, úgy kell nekik.

moderalt.PNG

Ez a blog egy énblog, az engem érdeklő témákat írom meg a saját szemszögemből és közben remélem, hogy ez másokat is érdekel, ne adj isten visszhangot vált ki, esetleg kialakulhat egy értelmes beszélgetés, elindulnak gondolatok. Az Index adja a felületet és az eszközt, én a tartalmat, mondhatnánk mindenki jól jár. Apropó Index: figyi már, amikor indítottam ezt a blogot, volt ott valami duma a hirdetési bevételekről, csaxólok, hogy még egy fillért nem láttam tőletek, kapjátok már össze magatokat :-)

Örülök, ha a cikkeim visszhangot váltanak ki, és még jobban örülnék, ha a 3 perc olvasáson túl gondolatok is elindulnának, legfőképpen azok fejében, akik a hétfői baleset kapcsán odáig jutottak csak el agyban, hogy a nyári gumis cigányok. Ha tehát a fenti, kimoderált kommenttel akármilyen oknál fogva egyetértesz, akkor kérlek olvass most figyelmesen és gondolkodj el, valóban csak ennyi lenne az élet, ennyire egyszerű, fekete-fehér, igen-nem?

Kik azok a cigányok? Ki a cigány?

cigo.jpg(a képet az internetről vettem, a Szőke Kóla c. filmből való, ahol Majka egy simlis 8.keres cigánycsávót alakít, kb olyasmi, mint akivel én akartam seftelni annó a Ladát)

Én mátészalkai születésű vagyok, láttam cigányt eleget. Gyerekkoromban az utcánk végén is lakott egy cigánycsalád két gyerekkel. A Lenke meg a Sanyi. Soha nem játszottunk velük, és az elsőben egy osztályba jártunk, de hamar lebuktak tőlünk. Aztán az általánosban, főleg alsó tagozatban, mindig volt az osztályban egy-két cigánygyerek, de hamar buktak tovább tőlünk a nemritkán 16 éves fiúk-lányok. Ezek a gyerekek általában másképp öltöztek, más szagúak voltak, mondhatnám, hogy cigányszagúak, büdösek. Nem nagyon keveredtek velünk, mindig hátul ültek. Aztán, mikor már nagyobbacska voltam, volt egy cigány srác Szalkán, akivel anyám Kispolszkiját egy Ladára akartam elcserélni, és jól átvert. Ott tanultam meg, hogy cigányokkal nem üzletelünk. Aztán, ugye sokat ingáztam diákként vonattal, és egyszer a vonaton kiraboltak bennünket a nyírmihálydi cigányok. Aztán egy cigány mellett, mondjuk az állomáson csak úgy elmenni nem lehet, ha más nem megkérdi mennyi az idő, vagy adj egy cigit, de mindenképpen provokál valahogy. Sok településen külön településrészük van, a cigánytelep, messziről felismerhető.

Mire felnőtt ember lettem, kialakult bennem egy kép a cigányokról, akik buták, büdösek, hazudnak, lopnak, a kukákban turkálnak, adott esetben nyári gumis autóval összetörik magukat télen. Szóval cigány = rossz. Így nőttem fel, erre szocializálódtam, ahogy nyilvánvalóan még sokan ebben az országban. Egyből tudjuk,a híradásokból sejthető, hogy a mostani balesetbem is cigányok szerepelnek, a független és elfogulatlan tájékoztatás orákuluma, a TV2 is megmondta, hogy 15 gyerek maradt utánuk árván, igaz az első híradások csak 3 gyerekről szóltak. Kinek van ma fejenként 3 gyermeke 20 évesen? Na ugye, szót sem érdemel, léphetünk is tovább. Arról már nem szól a fáma, hogy esetleg le volt e sózva az adott pályaszakasz...A közútkezelő a télre biztosan fel van készülve és a hóra is számítottak.

Pedig kedves barátom, te, aki a fűtött otthonod biztonságából, a monitorod mögött ülve elintézted ezt ennyivel és egy ennek megfelelő szűklátókörű kommenttel, te is lehetnél cigány. Nem is kell hozzá sok, hogy kirekesztett legyél és megtapasztald, milyen cigánynak lenni. Én a 90-es évek derekán voltam 2 évig cigány Németországban, ott lenézett, mondhatni alantas munkát végeztem, magyarként, egy kissebbség tagja voltam, és a német nép nem éppen a befogadó-támogató oldaláról ismert. A magyar rendszámú autóm miatt számtalan inzultus ért a 2 év alatt, leköpték, ledudáltak, megrongálták, diszkóba nem engedtek be, stb. Gondoltad volna? És még így is csak egy kicsi szeletét éltem át annak a kirekesztettségnek, amivel egy cigány származású embernek-gyereknek meg kell küzdenie Magyarországon.

A belémivódott ezirányú szocializáció először akkor kezdett megváltozni, amikor elkezdtem olvasni Ritók Nóra nyomor széle című blogját a HVG oldalán és ahogy posztól posztra haladtam, világossá vált, hogy mivel küzd minden nap, aki ilyen helyre születik, a mélyszegénységbe. Nekem gyerekként alapvetően adott volt a biztos háttér, a tiszta, meleg otthon, a szép ruha, volt saját tankönyvem, játékom, ceruzám. Megkaptam minden lehetőséget, hogy megálljam a helyem a világban, aki itt olvas és hozzászól, valószínűleg az is megkapta ezeket.

Abban a másik világban ilyen sok esetben nem létezik, vagy elérhetetlen álom. A cigányok lopnak? Esélye sincs megtanulni, hogy mi az a magántulajdon, neki soha sem volt olyan. A cigány nem tanul? Hol, ha otthon nincs áram, vagy egyéb feltétel hiányzik és álmosan, éhesen érkezik iskolába. Ebből a vert helyzetből kell nekik kihozni, ami kihozható. Az a 4 ember is ennyit akart, elindulva Kisnaményból Budapestre egy jobb élet reményében, szép ruhát, jobb autót, téligumit, egy hibás döntés és és végeszakadt a kezdődő álom. Szóval, mielőtt kijelentéseket teszel és legyintve továbbmész, gondolkodj el ezen.

Mióta olvasom a Nyomorszéle-t más szemmel nézek az úgynevezett cigányokra, nem is cigányok már a szememben, hanem romák, akik pontosan a fenti kommenthez hasonló szűklátókörű és kirekesztő szemlélet miatt nem tudnak kitörni az ördögi körből. Minek, ha úgyse hagyják?

Hosszan el lehet vitatkozni ezen, nem annyira a vitaindítás volt a célom, inkább az, hogy gondolkodj el te is, olvass bele a Nyomorszéle blogba és gondold át a fenti kommentet még egyszer.

Ésakkor, TÁDÁÁÁÁÁÁM, hogy meglegyen a mai eleség, a téligumi.

Szögezzük le mindjárt az elején, a téligumi, mint olyan, szép és jó, fokozza a biztonságot az utakon télvíz idején, vegye meg mindenki.

Viszont: a téligumi sem csodaszer, sőt, úgy gondolom, némileg el van túlozva a jelentősége, a marketing erősen felnagyítja a szerepét. Én is elmondom, mint már ezren előttem, hogy amikor én tanultam vezetni a jó öreg MHSZ-ben, a téligumi a tankönyvben egy elnagyolt, fekete-fehér ábra volt, mindjárt egy Trabant (vagy Lada:) képe alatt, hogy ilyen is van, az ábrán látható mintázat inkább egy mai, sárba való terepjáró gumiénak felelt meg.

90 őszén kezdtem vezetni, téligumit általam vezetett autón először 2001-ben láttam, saját magamnak először 2005 tájékán vettem (használtat), ebben persze erős szerepet játszott, hogy nem volt rá pénzem, hogy külön szettet vegyek. 1990 és 2000 között kb 200e km-t vezethettem, nyárigumival, minden európában létező időjárási körülmények között, semmilyen erre visszavezethető problémám nem volt. Nem akadtam el különösebben, nem csúsztam meg, nem baleseteztem, nem álltam a lejtő alján pörgő kerekekkel. Volt Ladám, Mazdám, Fiatom, VW T3, Ford, meg egyéb autóm ekkoriban, mind téligumi nélkül, sőt akkoriban jött be a rengeteg levetett nyugati gumi, 195ös, meg 215-ös a Ladára :-)

Persze, azóta rengeteget fejlődött a technika, ha nem így lenne, még mindig kézzel állítanánk az előgyújtást, meg kurblival indítóznánk. Fejlődött az úthálózat, sokkal több az autópálya. Fejlődtek a gumik is, annyi, hogy valahogy régebben ugyanazt megoldottam egy szett gumival, mint amit most 2-vel, meg TPMS-szel, meg ABS, ASR meg anyámkínja. A balesetek száma arányaiban nem csökkent, azt gondolom tehát, hogy a baj forrása mindig inkább a kormány mögött van és ritkábban az alkalmazott technikában. Most, hogy így belegondolok, mintha egy valami nem a jó irányba fejlődött volna. Az utak takarítása, valahogy mintha a XXI században kevesebb hókotrót látnék az utakon...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabemotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr6214587414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György72 2019.01.27. 01:13:31

Mert minden télen kiállsz az út mellé és számolod az elhaladó hókotrókat? Töltsd fel a jegyzetfüzeted,, elcsemegéznék rajta. Nincs is tél bakker, mi lenne, ha tél volna?? A Kresz majom ki? Az az a valami aki kipufogja magából, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően kell vezetni.

Ha nincs út, vagy nem megfelelő, akkor nem kötelez sem téged, sem a romikat, hogy ótókázzatok/zanak.

Ha ez így nem fűlik neked, akkor legközelebb vegyél allgripes Suzukit, mert az elmegy ott ahol az nem megy el ami ami nem allgripes. Vagymiafene. Szóval érted? ;-))

very holyshit 2019.01.27. 15:35:55

Gondolom Te az iskolaban tesioran romakereket hanytal, az etteremben romapecsenyet kersz , es ha veletlenul felrenyeled akkor romautra szalad a falat...
Csak eppen nevukon nem lehet nevezni oket...
Amugy meg ebredj fel, Mateszalkan annyiban valtozott a helyzet hogy az utca vegen van egy Magyar csalad.

lac1 2019.01.27. 15:46:52

Jaj, most mindjárt elsírom magam.
De, hogy legyen min elgondolkodnod, elmondom miért cigány a cigány. Lehet, hogy a monitorom előtt ülve megmondom a frankót, de a cigány (statisztika van róla) pedig az alkohol, drog, cigaretta, belterjesség, iskolázatlanság, stb. miatt cigány. Mármint amikor a cigány szót mint jelző használom és nem mint határozó szót.
Fordítva ülsz a lovon tesó (mint motoros?). Nem azért nem alkalmazok cigányt a vállalkozásomban mert cigány. hanem mert olyan, amilyen. Ezzel együtt nem esik nehezemre kijelenteni azt, hogy Magyarországon a legnagyobb IQ-val rendelkező ember lehetne cigány, vagy a legnagyobb adakozó cigány.
A számok tesó, a számok. Az pedig kegyetlenek. Tudod, népességarányosan.És a tapasztalat.
Én nem szociális foglalkoztató vagyok, azt csinálja, aki annak szerződött.
És egy olyan vitapartner, mint te, aki mindjárt a mellébeszéléses szerecsenmosdatással kezdi és a jól hangzó, de amúgy irgalmatlan butasággal, hogy mi lenne ha te is...?
Azért ez még nekem is új.

De egy konkrétum neked, tőlem:
én olvasok, mert jártam iskolába és nem csak melegedni, és használom az eszemet is ha már odanőtt és elolvasom a baleseti statisztikákat, és abba feketén-fehéren le van írva, hogy a legtöbb baleset a hóesés első napján történik, a másodikon már kevesebb, aztán a harmadikon még kevesebb, ezért én az elő két-három nap el sem indulok az autóval, ez egy évben átlag szerintem 4-6 napnál nem szokott több lenni.
Tudom, tudom, beteg lurkónak gyógyszer, kedve dédmamának lázcsillapító, de ezt most hagyjuk. Én is itt élek, tisztelj meg azzal, hogy ezeket a baromságokat nem kezded el leírni, ha esetleg szándékoztál volna...
Köszi.

Comte de Gippaud 2019.01.27. 16:06:51

Hát, én már láttam egy két balesetet, ami frissen esett havon történt, de valahogy mindig cigókba sikerült botlanom. Nyári gumi, és az is kopott !!
Figyu, ok. nincs píz téligumira, nyárira is csak úgy 10 évente, használtan.
De erre van egy megoldás, ha olyan időjárási viszonyok vannak, nem indulok el.
Nálunk a cigó gyerekeket külön busszal hozzák viszik a suliba, tehát a szállításukkal nincs gond.
Bevásárolni is el tud battyogni a lelkem, az 1-2 km.-re lévő boltba, hiszen ideje mint a tenger.

És végül, ok, hogy mélyszegénység, meg borzasztó körülmények, stb. De könyörgöm, minden népcsoport elvileg a nulláról kezdte, magyarországon pl. jobbágyként az elődeink sz.rrá dolgozták magukat, nincstelenül. A cigóknak valahogy nem sikerült beilleszkedni, 800 év alatt sem. (De ha az indiából történő kimozdulásuk időpontját vesszük. akár több ezer évről is beszélhetünk.) Nekik nem kell a szervezett társadalmi rend, és a szervezett munka. Olyannyira nem, hogy inkább lemondtak a szervezett társadalmakban élés előnyeiről is, és mindenhonnan odébálltak. Szerinted miért van ez ? Biztos hogy csak és kizárólag valamiféle kultúrális oka van ennek ?
Szerintem ahhoz túl masszív viselkedésformák jellemzik őket. Hiszen európában is megfordult már rengeteg etnikum, és kultúra. A végén mind beolvadtak szépen. Csak ez az egyetlen etnikum nem volt képes rá, 1000 év alatt sem.
Miért ?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.01.27. 16:14:24

Lehetnék cigány de nem vagyok. Gyönyörű PC agymenést sikerült rittyented, ezért már tuti megkapod az indextől azt a reklámbevételt.

várom a levelet 2019.01.27. 16:28:22

ahol félmillióért nem kapnak óvónőt? én a világ minden kincséért nem mennék oda.pedig "rendesek"nem verik az orvost,a tanítót.beilleszkedni soha nem fognak.maga a vajda mondta,egyre több a fiatal,akinek se isten,se ember nem parancsol.és egyre többen lesznek.nekünk kell majd saját országunkból menekülni.én csak azt akarom,hogy ne üssenek le,ne lopják el a pénzemet,és persze,ha tanulnának,dolgoznának.de erre a következő húszezer év alatt sem látok esélyt.mi lett az ápolónőket képző programmal:érdektelenségbe fulladt.

Che21 2019.01.27. 16:28:23

Hagyjuk már ezt a szegény dumát.

Cirka száz évvel ezelőtt Magyarország fele szegényebben élt mint most a cigányok.
Melóval, meg spórolással lehet kitörni a szegénységből, és ez az út a cigók előtt is nyitva áll.

Szegények, de piára, cigire, kölköknek mindeféle szar rágcsára mindig fussa.
Ha cigánygyerek üvölt a boltban, mint a sakál, anyuka nem rászól, hanem büszkén néz körbe, mecsoda tüdeje van a kis alehandrónak.

Szarnak ezek a beilleszkedésre.

horvathviteztamas 2019.01.27. 16:40:20

A kirekesztő szemlélet szerint nem tudnak kitörni? Tudjuk, mindig más az oka...

the real fogash 2019.01.27. 16:44:06

Mátészalkán az a két autó eljrt téli gumi nélkül is. Most nézd meg, mennyi autó van az úton, és ha a cigány a biztosítás nélküli, nyári gumis, lopott ladájával belém csúszik, merges leszek. Ha meg a buszmegállöba, a gyerekek közé, akkor mi van? “Szegény cigány”?!

És mielőtt szidnál MINDENKIT, KIVÉVE MAGÁT A CIGÁNYT, légyszi gondold végig, hogy SZÉRT vezették be a szoctám helyett azt, hogy a gyereke az iskolában ingyen kap enni is, meg könyvet is. Mert az biztis a gyereké lesz, nem kártyázza-issza-herbálozza el az apja-anyja.
Sőt a 28000 szoctam helyett kaphat 43000et is, csak jelentkeznie kell közmunkára. Amire felveszik, mert ott nem hiányzik a nemlétező szaktudása...

lac1 2019.01.27. 16:48:06

@the real fogash:

Meg kíváncsi lennék, ha az ő autójába menne benne a nyárigumis cigány, akkor is így gondolná-e? valószínűleg ha nem is kívánná a vérüket, biztosan nem így beszélne az esetről.

Rhiba 2019.01.27. 17:27:06

Nagyon butuskára sikerült ez a cikk.
Ha már szerecsenmosdatásba kezdesz, próbáld jobban felépíteni azt.
Nekem volt kellemes csalódásom cigányokkal. Amikor építkeztem, és a festők dobbantottak, a fővállalkozó egy négyfős cigánybrigádot hozott helyettük. Gyanakodva figyeltem őket, de hamar feltűnt, hogy szebben dolgoztak, mint a magyarok előtte. De sajnos ők csak egy pluszjel a sok mínusszal szemben.
Gyerekként raboltak ki a cigányok, téptek ki ezüstnyakláncot a nyakamból, lopták el biciklijeinket a zárt tárolóból (hamar lebuktak, de biciklik már sehol), az építkezésünkkor többször is megpróbáltak bejutni, és ellopni ezt-azt, nem kevés konfliktusom volt velük, a volt munkahelyemen a cigány kolléga folyamatosan lopott mindenkitől éveken keresztül, mire lebukott, büdös-koszos-zajos szomszédaink is cigányok voltak egy társasházban... és még sorolhatnám az olyan dolgokat, amikkel majd minden echte magyar találkozott már. Persze, hogy előítéletes.
És igazából senkit sem érdekel az, hogy miféle szar, hátrányos környezetben él, létezik. Egy életünk van, tanulunk, dolgozunk, senki sem akarja azt, hogy egy cigány tönkrevágja élete munkáját. Vagy megölje őt vagy bármelyik szerettét a lopott, nyárigumis, lepukkant autójával.

A téligumiról. Aki keveset autózik, annak nem fog feltűnni a különbség. Két hete cseréltem le a három szezont futott közepes minőségűt prémium gumira. Hangversenyen nem lehetne elzenélni a különbséget!

Comte de Gippaud 2019.01.27. 17:28:06

A libsik többek között azt szokták az arcunkba tolni, hogy fogadjuk el a másságot.

Erre jön ez a Watson, (Nóbel díjas, a gén kettősspirál felfedezője,) és kijelenti, (pontosabban konstatálja,) hogy az afroamerikaiak, az intelligencia teszteken gyengébben teljesítenek (általában).
Az öreg, persze azt az oriási hibát követte el, hogy ezt nyilvánossá tette. Ráadásul elfelejtette hozzáfűzn, hogy a színesbőrűek viszont más paraméterekben messze ránk (kaukázusi típusokra) vernek (szintén általában), gondoljunk csak a rendkívül jó sportteljesítményeikre. Kétségtelen, ez nagy hiba volt az öreg részéről kommunikációs szinten .
Na, a libsik persze páros lábbal szálltak bele az öregbe, hogy RASSZISTA !!!!! Mer nem úgy van ez, mert azok a tesztek nem is biztos, hogy a megfelelő módon reprezentálják az intelligenciát, stb. Csak azt felejtik el, hogy itt nem is annyira arről van szó, hogy ezek a tesztek mennyire fogják át egy ember szellemi teljesítőképességét, hanem az összehasonlításról, két populáció között, bizonyos mentális tevékenység kapcsán.

Kérdésem a következő. Mi a sz.rért kéne elfogadnom egy olyan másságot, amit még deklarálni sem szabad ?

Phteven 2019.01.27. 18:04:53

Értem én, hogy szegénység, de mi a helyzet a fuxos, bmw-s, kaffercigányokkal? Ot nincs szegénység, nincs éhezés, valahogy mégse megy nekik a tanulás, a beilleszkedés, a munka.

Comte de Gippaud 2019.01.27. 18:14:52

@Phteven:

"Értem én, hogy szegénység, de mi a helyzet a fuxos, bmw-s, kaffercigányokkal? Ot nincs szegénység, nincs éhezés, valahogy mégse megy nekik a tanulás, a beilleszkedés, a munka."

Hát ez az.

jolankovacs 2019.01.27. 18:50:36

A baj nem csak a nyárigumival van. Sokkal nagyobb probléma van a fejekben. Igen, a cigányok gondolkodásában, felelőtlen, buta, agresszív viselkedésében, stílusában. Eddig is a világ pénzét ötötték nekik, évtizedeken keresztül, de ezzel csak a helyzetet rontották. Nem kényszerítették őket munkára, gondolkodásra. Pénzügytanárom mondta, - igen régen történt - , hogy úgy néz ki ez az ország, mint egy kutya, akinek úgy kell fennmerednia, mint annak a kutyának, akinek a testsúlyával azonos kolonccal kell az agarakkal versenyeznie. Ez a kolonc pedig a cigányok, az ország nyakán !! A tanár a mai napig egyyik legnagyobb liberális!!!!
Tehát ez valszleg társadalmi konszenzusos megállapítás. Csak az védi őket, aki a védelmükből, tehát belőlük, az ő nyomorukból él.
Mivel az itt írogatók közül talán én vagyok a legöregebb, leírnám zanzásítva sok évtizedes tapasztalataim, velem történt cigányos eseteim egy részét.
kb 5 éves voltam amikor a szomszéd utcából kancsóba vittem haza a tejet, amit a tizenéves cigányok homokkal szórtak tele.
10 éves koromban iskolába menet fejbe dobtak egy féltéglával, a körzeti rendőr megüzente apukámnak, nehogy ügyet csináljon belőle, mert neki lesz baja.
Felnőtt fejjel szoc.polt osztotam a banknál, rengeteg csalásukat lelepleztem, szakértője lettem az ügyeknek. Felkértek, írjak róla jelentést Csányinak. Nem tudták, hogy ismerem Csányit, de én tudtam, hogy sosem jutott el hozzá. Néhány hónap múlva finoman szóltak, hogy vagy más meló, vagy távozzak.Közölték, ez politika, ezzel is pénzt szórnak nekik. Még szoci kormányzat volt, tehát ez is kormányfüggetlen.
Vállalkozóként alkalmaztam cigányasszonyokat. jobban dolgoztak, mint bárki. Amíg volt kedvük, Ha nem volt otthagyta. Pedig volt, amelyiknek az apját én temettettem el.
Fiamat nála idősebb cigánycsapat támadta meg. négyen egy ellen. Karatézott, megvédte magát és jól is futott, Jelentettem a yardon, ahol felajánlották, hog hívnak mentőt ha kell, de a cigánygyerekekkel nem tudnak mit kezdeni, Nem is akarnak.
stb, stb, stb.
A héten a szomszéd városka főütján az árokban landolt rommá tört Bunkó Magyar Wagyok típusú jármű mellett is cigányok jajgattak.
Mindennap egész életemben kapcsolatban voltam cigányokkal, sokszor segítettem/segítek nekik. De nem szeretem , mert nem szerethetem őket. Sosem fognak megváltozni.
De, hogy legyen pozitív is: sokszor segítettem embereknek átmeneti anyagi zavarban és mindig visszaadták pénzt, még olyan cigányok, akiket közben messze sodort az élet. Tunak ők szeretni, becsülni, csak kevesen vannak akik megérdemlik a segítséget. Ha megpróbálod segíteni, okítani őket, nagyon hálásak, de ha visszasüllyednek a saját családi mocsarukba, akkor végük, hiába való volt minden.
A mai napig ismerek olyan cigány származású embert, aki bármely magyarnál tisztességesebb és jobban betartja adott szavát. Mondom, származásút!! Nem süllyedt vissza.

ostvan2 2019.01.27. 19:13:22

Gondolom, ez az írás az alapján íródott, hogy az M3 pályán a Geleji pihenő melletti balesetben (8 autó ütközött, 4 halálos áldozat, sok sérült). És a történet egyik első leírásában szerepelt az a mondat, hogy az öreg Lancián nyári gumi volt. Bennem is felágaskodott a felháborodás ezen a hozzáálláson. Először is: ha egy autó úgy össze van törve, mint az a Lancia, ott TELJESEN MINDEGY, milyen gumi volt rajta. De ami igazán zavart (és erről a hülye ujságírója egy szót sem ejtett), hogy az elsőnek ütköző 2 autóba még 6 (hat) autó ment bele. Azt még talán elhiszem, hogy a 3. jármű nehezen tudta volna elkerülni az ütközést az elébe pördülő Lanciával (bár ez is vitatható lehet), de a többi BIZTOSAN hülye volt. Pontosabban ködben, és túl kis követési távolságot tartva rohantak. Na, ezekről kellene írni, hogy a többi autós tanuljon belőle. Mert ennek a további 5 autónak a vezetői NEM tartották be azt, hogy a látási és az útviszonyoknak megfelelő tempót és követési távolságot kell tartani. Mindegyik felelős volt a saját balesetéért. Visszatérve a 3-as számú autóra. Ha a sofőrje csak maga elé nézett, akkor mondhatja, hogy váratlanul csapódott eléje a balesetező. Ám, ha azt is nézte volna, hogy a gyorsítósávban mit csinál a kamion, meg a Lancia, akkor más másodpercekkel előbb tudnia lehetett volna, hogy neki nem akkor kell odaérkezni. Szóval, lehet, hogy jogilag nem felelős, de biztos, hogy vétkes a kialakult helyzetben. A téli gumiról: egyetértek a posztolóval, kb hasonló időpontokban jutottam én is téli gumihoz, csak előtte sokkal többet autóztam télen-nyáron nyári gumival (pl. a híres '87-es nagy havazás idején a az én családom reggel időben benn volt vidékről indulva munkahelyen-iskolában-óvodában a városban). Csakhát a gumiforgalmazók azt hirdetik, hogy a téli gumi milyen tökéletesen tapad. Ha a reklámokat nézem akkor jobban, mint nyáron, a nyári abroncs a száraz aszfalton. A téli gumi nem csodaszer. Meg kell tanulni vezetni.

várom a levelet 2019.01.27. 19:57:11

@Comte de Gippaud: a bodzaszedésből biztos.nálunk az öregasszonynak,igaz egy évvel idősebb,mint én,egyetlen pereputty nem dolgozott.de különb háza van, mint nekem.a negyven év munkaviszony után,igaz nem 13 gyerekkel a hátam mögött.bár a családfenntartó megint az állam vendégszeretetét élvezi.azt is mi fizetjük.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.01.27. 20:03:02

@ostvan2: "télen-nyáron nyári gumival (pl. a híres '87-es nagy havazás idején a"

87-ben te max nyugati magazinokban olvashattál téli meg nyári gumiról, ami az autódon volt az ma 4évszakosnak lenne nevezhető

ostvan2 2019.01.27. 21:00:48

@eßemfaßom meg áll: Abban igazad van, hogy még ott sem olvastam ilyen tudományról (száraz és vizes útra való gumiabroncsról láttam írásokat). A diagonál abroncsok mind nyáriak voltak. A lengyel Stomil lehetett 4 évszakos. Azok az abroncsok, amikkel a Ladákat behozták, valószínűleg téli minőségűek lehettek (azért koptak el olyan gyorsan az egész éves használatban). Viszonylag sok újrafutózott abroncs volt forgalomban, azoknak a mintázata lehetett félterep, ám az anyagminőséget sűrű homály fedte. A többi, vásárolható abroncs egyértelműen nyári kinézetű volt.

fda 2019.01.27. 21:07:41

Téligumi... rendszeresen előkerül valaki, aki emlékszik, hogy nyári gumival se halt meg 1978-ban.

Egyébként a síléc is túl van hájpolva, strandpapucs ugyanúgy csúszik a hegyoldalon. Minek külön felszerelés a nyári és télis sportokhoz, marketingtrükk az egész.

HKUSPCompact 2019.01.27. 21:24:12

Részben egyetértek. Közel negyedszázada dolgozom cigányokkal. Nem szégyellem leírni és nekik sem szabad(na) megsértődi e szó hallatán.

A "cigány" szónak mindaz a viselkedésmód adta a pejoratív töltetet, amit a kommentelő is felsorolt, így én nem bocsátkoznék ismétlésbe.

Ha bentj jársz egy putriban ( oké: legyen lakás. Nem cinizmus azt kijelentenem, hogy a cigányok annyira el vannak nyomva vilagszerte, hogy a kéróik környéke szinte mindenhol ugyanúgy vannak lepattanva), és ránézel az ott lévő gyerekekre, na akkor mondd: büdös cigány.

Ők azok, akik semmiről nem tehetnek, nekik -ahogy a cikkben is le van írva- " ezt dobta a gép". Számukra az apa ugyanúgy apa, mint a "normális" gyereknél.
És ha apa/anya ( ezeket a szavakat némi gondolkodás után pötyögtem le, és ehhez a származáshoz semmi köze) lusta, tanulatlan, következetlen sőt: szinte maga is életképtelen, attól annak a gyereknek még ők a SZÜLŐK. A minta, a tudattalanul is alkalmazott zsinórmérték.

Az, hogy a magyar cigányság jó része 2019-ben még itt tart, az nem csak az ő hibájuk.
Egyik költőjük után szabadon: a cigányságnak nem halat jell adni, hanem meg kell tanítani halászni.

Ki hol látja a tanítást? Én a Nóriékhoz hasonló kezdeményezéseknél, kb.
Hol az állam? Köszöni, elvan.

Van ugyan "családkisegítő" ( vidéki műszó), akinek 8 órában kellene X CSALÁD (nem ember) gondjait megoldani, egyengetni a sorsát.
Beszéljetek közülük olyannal, aki mondjuk még amellett, hogy szakember, akarja is csinálni ezt a munkát/hivatást. Kérdezzétek meg, mit vár el az állam tőlük, mekkora bürokráciát öntenek (nekik is) a nyakukba, és milyen eszközeik vannak az igazán hatásos segítséghez.

A gyámhivatalok? Kb. bemásolhatnám az előző bekezdést.
Feltételek betartását szabják valakinek ahhoz, hogy ne vigyék el pl. a gyerekeit, mert a gyerek nincs nevelve/ellátva/SZERETVE?

Ha egyszer lesz szerencsétek 4szemközt beszélni igazi jó szakemberekkel, EMBEREKKEL, akkor ők elmondják a megoldást: meg kell(ene) szakítani azt az ördögi kört, aminek hatására újratermelődik a (pejoratív) cigányság.

Meg kell( ene) tanítani ezeket az embereket önmagukat ellátni(nem csak elemi szinten), szülőnek lenni. Értékrendet kellene átadni. Mi a jó, mi a rossz. Mit teszel ekkor, mit teszel akkor?

Ehhez nem kevés idő kell, és nem kevés akarat. Legfőképp politikai. Ja, meg lóvé, hogy stilszerűek legyünk...

Segítők, vagy inkább életmód tanacsadók kellenének. Sok. Akikre kezelhető mennyiségű ember/család jutna. Akik képzettek, és akiknek eszközeik is vannak arra, hogyha másként nem megy, akkor ki tudják kényszeríteni az együttműködést, a változást. Akiknek erős lelkük van ahhoz, hogy ezt hivatasként végezzék, ami azzal jár, hogy nem napi 8 óra a tevékenységük.

Ekkor, és csakis ekkor várhatunk változást. Ami úgy 2-3 (jó esetben 1-2) emberöltő alatt jöhet el.
Nna, aki akkor is ugyanígy akarna élni, mint ma, na azt lehetne minősíteni, leírni.

Addig ez csak egy álságos dolog. Mindenki úgy tesz, "mintha". Mintha az államnak fontos lenne a felzárkóztatás, az integráció. Mintha a cigányság fel akarna zárkózni, meg akarna felelni a normál emberi normáknak. Mintha az "átlagember" elhinné, hogy most aztán egy csapásra megvaltozik minden, majd amikor nem ezt látja, akkor jöhet az "ugye mondtam, mind ilyen, büdös cigánnya"....

Bocs, hogy hosszú lett, de ez nehéz téma, és annak ellenére, hogy igenis látok pozitív példákat a kitörésre, azt érzem, hogy a vonat a szakadék felé tart, és se vezetője, se működő fékje nincs.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2019.01.27. 22:41:01

Köszi mindenkinek aki olvasta és esetleg hozzászólt, külön köszönet annak, aki meg is értette. Peace.

drágabolgárúr 2019.01.28. 07:15:12

Úgy látom a hozzászólásokból,hogy az elvtárs cikkét nem nagyon értik az emberek.:)))))))

Ráérek 2019.01.28. 09:11:40

@HKUSPCompact: Hát persze, életmódtanácsadót minden putriba! :-DDD
Hajrá a teljes foglalkoztatottságért!

Pfffffff!
anno az RTL KLub házon kívül adásában volt egy galamboki riportfilm. Vadiúj házat kaptak a cigányok, majd hónapok alatt olyan állapotok lettek, hogy a szoba közepén a macskaszar, mindenhol dzsuva, rendetlenség... A közüzemi díjakat nem fizették, lekapcsolták őket, és persze mindenért a rasszista társadalom a hibás.... Szerintük. :(
Erre kiment oda valami romaügyi referens (aki azóta brüsszelben lopja a napot), és az is elkezdte ezt az életmódtanácsadó kell dumát.
Tessék, itt a riport: rtl.hu/rtlklub/hirek/hazonkivul/videok/301363

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.01.28. 11:05:27

@ostvan2: azt se nagyon hinném, hogy 1987-ben diagonál gumit tettél bármilyen személyautóra. És miért is lettek volna nyáriak?

ostvan2 2019.01.28. 11:11:49

@eßemfaßom meg áll: A Barkasomat évekig csak diagonállal tudtam vizsgáztatni.
A többiről meg azt írtam: nyári kinézetűek voltak, ami nyilván a futófelületre vonatkozott.

sure_shot 2019.01.28. 11:30:50

Jó poszt, gondolatébresztő.

Oszt akkor 87-ben is kilóharminccal nyomogatták a kitűnő nyári gumival télen az M0-on 2 méterre a seggedben? Emlékszem arra a havazásra, az első napokon kb semmi nem bírt közlekedni a katonai lánctalpasokon, meg a traktorokon kívül. Mondjuk 40 centi hóban ma is baszhatod a Hakkapelitádat...

werinter 2019.01.28. 11:32:18

Mindig ezzel a "mélyszegénység" bulshittel jönnek az ilyen blogok. Hagyjuk már! Az én szüleim, nagyszüleim és minden felmenőm "szegény" volt eredetileg, de mégsem nyavalyogtak, hogy nekik nincs semmire lehetőségük, meg kirekesztettek.
Mindegyikőjük tanult, dolgozott, tanult és még többet dolgozott, majd közben/mellette is tanult. Nekem anno nagyapám mesélte, hogy volt olyan időszak amikor az egész napi kajája egy kifli volt tejeskávéba áztatva. Nem volt autója, nem kapott semmilyen támogatást, segélyt, mégis tudott családot alapítani, fel tudott építeni egy családi házat és feljebb tudott jutni az életben. Ugyanez igaz apámra is. Csak tanulni kellene és nem otthon dögleni.
Ehhez pedig nem kell túlzottan sok dolog. Be kell menni az iskolába, figyelni és... tanulni. Otthon is meg lehet és meg is kell tenni ezt. Nyilván könnyebb ha az embernek van ceruzája, tolla, tud mibe írni, vannak könyvei, de tudtommal az ingyenes tankönyv járt és jár most is (szinte) mindenkinek.
Ez nem kifogás.
A kaja téma szintén nem, mert érdekes kannás borra, cigire, meg mindenféle (arányaiban) drága holmira van pénz. A legnagyobb baj, hogy a semmire kapták a PÉNZT ezek az emberek generációk óta és így nem tanultak meg BÁNNI vele, nem tudják BEOSZTANI. Anno egy bizonyos párt (nem mondom szándékosan melyik, de szerintem ki lehet találni), felvetette, hogy nem pénzben kellen támogatni őket, hanem ételjegy meg hasonló tárgybeli juttatások formájában. Tehát úgy, hogy az adott összeget csak arra lehessen költeni amire kapták.
A harmadik dolgo, hogy nem kellen "teleszarni" a világot 20 évesen purdékkal, akik aztán ugyanolyan embertelen körülmények között nőnek fel és ugyanolyan tróger, semmirekellő élősködők lesznek, mint a CIGÁNYság nagy része.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.01.28. 11:34:12

@ostvan2: barkassal hordtad a csládot a 87-es nagy havazás alatt a suliba-munkahelyre?

a mintázat a guminak csak 1 tulajdonsága.

ostvan2 2019.01.28. 11:41:50

@eßemfaßom meg áll: Azt, hogy a gumiabroncsoknak milyen tulajdonságai vannak, csak pár éve tudjuk. Régen a mintázaton kívül nem volt más info. Örültünk, hogy elfogadható áron kapni lehetett valamit.
Egyébként farmotoros Skodával.

Weißkopf 2019.01.28. 11:55:53

Erre mondaná/írná Hernádi Miklós, hogy "hálás vitatéma". Sosincs vége.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.01.28. 12:00:53

@ostvan2: Tehát ez nem igaz:

ostvan2
2019.01.27. 19:13:22

"csak előtte sokkal többet autóztam télen-nyáron nyári gumival (pl. a híres '87-es nagy havazás idején a az én családom reggel időben benn volt vidékről indulva munkahelyen-iskolában-óvodában a városban). "

Ser Vazul 2019.01.28. 14:25:43

Semmi összefüggés nincs természetesen. Sőt az is véletlen H általában jogsijuk sincs,meg vizsgáztatva sincsenek a szarjaik de azé mennek mert a "vérükben" van...