Gépjárműparkom története és egyéb témák

Nagymotort kéne venni és egyéb napi témák

A kút

problémák és megoldásaik

2018. július 06. - wannabebiker

Egy családi házban az élet kicsit bonyolultabb, mint egy társasházban, szinte minden napra jut valamilyen megoldandó feladat, főleg ilyenkor, a nyári időszakban. A társasházban némileg egyszerűbb a helyzet, fizeted a közösköltséget, és a kuka ki van téve minden csütörtökön ürítésre, a lépcsőház tiszta, az ajtót mindig megjavítja valaki, és ha véletlenül beázik a tető, szólsz a közös képviselőnek. Egy családi házban mindezekért te felelsz, ha nincs időd vagy kedved, akkor persze csak szólsz a megfelelő szakembernek, és készíted a pénztárcádat.

Ahogy az eddigi írásaimból valószínűleg már kitűnt, én nem az a fajta vagyok, aki egyből valaki mást bíz meg a ház körüli teendők elvégzésével, hanem nekiállok magam. Így volt ez most is.

Az egész úgy kezdődött, hogy valamelyik reggel nem volt áram. Úgy vettem észre, hogy ültem le dolgozni és nem volt net. Nézem, a mikrón sem megy az óra, nincs áram, hurrá. Nálunk sajnos elág gyakran előfordul, hogy nincs áram, lévén agglomeráció, legutóbb például a februári ónos esők idején voltunk majdnem 2 napig áram nélkül, de gyakoriak a több órás áramszünetek, 2-3 havonta előfordul egy-egy ilyen. Ezzel már megtanultunk együttélni, mint ahogy azzal is, hogy csak egy netszolgáltató van mifelénk, és eszi-nem eszi, ezt kapja. Most is egyből arra gyanakodtam, hogy az Eon baltázott el ismét valamit, de mivel semmilyen ónos esőt, tornádót vagy egyéb szokatlan időjárási jelenséget nem tapasztaltam, ami az Eon-t leküzdhetetlen kihívások elé állíthatta volna, ezért megnéztem a villanyóraszekrényt, és lám, a fő biztosíték le volt csapva. Ilyen eddig nem fordult még elő, amióta itt lakunk, úgyhogy igen erőst csodálkoztam, visszakapcsoltam és minden ok. Aztán délután megyek a műhelybe, nincs áram.. Na, hát nem húzom tovább, a lényeg, hogy a műhelyem az automata kapu és a hidrofor egy biztosítékon van, ez szintén le volt csapva. 

 Először azt hittem, hogy megint a kapu rakoncátlankodik, mint tavaly ősszel, amin akkor elektronikát kellett cserélni és ehhez a betonba fektetett kábelt ki kellett vésni, ami zárlatos lett valahogy. Az első lelki összeomlás után, mivel nem szeretek félévente betont vésni illetve 25000 Forintos kapuelektronikát cserélni, elkezdtem a hibát keresni, egyenként lekötöttem a kaput, a szivattyút és akkor észrevettem, hogy az aknában helyet foglaló szivattyú konnektora el van égve.

kut1.jpg

Ó, gondoltam ez egyszerű és nagyon örültem, hogy csak konnektort kell cserélni. Persze, ha így lett volna nem születik meg ez a cikk. A frissen lecserélt konnektor azzal a lendülettel ugyanúgy szétégett, és immár vitte magával a szivattyú dugóját is. Ennek már a fele sem tréfa, új konnektor, új dugalj óvatos bekapcsolás a szivattyú megy!

Azaz, üresen teker, víz nincs, de legalább nem ég a konnektor :-) Gyorsan utánaolvastam a neten, hogy mi lehet a gond és arra jutottam, hogy a szivattyú elengedte a vizet és le kell légteleníteni. Próbálkoztam a légtelenítéssel, amíg teljesen rámsötétedett, eredménytelenül. Az ilyen kudarcok elkedvetlenítenek, nem szeretem, ha valamit nem tudok megoldani, főleg egy ilyen egyszerű dolgot. Nem is hagyott nyugodni a dolog, alvás előtt még az ágyban megnéztem pár videót a Youtube-on, amit hasonló gondokkal küzdő sorstársak csináltak.

Másnap nekiálltam, szétszedtem a kutat, azaz kihúztam a fúrt kút műanyag csövéből azt a 25-ös KPE csövet, ami alján a lábszelep lakik. Ennek az a feladata, hogy ne engedje vissza a vizet a kútba, mert akkor ismét lelevegősödne és nincs víz.

kut2.jpgEz a lábszelep vagy békaszelep:

kut3.jpgEgy kúp alakú súly zárja a víz útját visszafelé:

kut5.jpgAmi itt láthatóan jól működik, mert nem engedte el a vizet, amit beletöltöttem.kut6.jpg

Itt következett egy visszaszerelés, miután meggyőződtem, hogy a lábszelep jó, a kútban van víz, mivel a felhúzott cső vizes volt visszaraktam mindent és próbálkoztam. Víz továbbra sem volt, az este viszont megint eljött, újabb kudarcélmény, néhány újabb videó, és kitaláltam, hogy valahol tömítetlen a rendszer és levegőt szív, mert azt mondták az okos videók, hogy mivel a víz nehéz, ezért azonnal levegőt szív a rendszer, ami nyilvánvalóan sokkal könnyebb neki, ha valahol egy pici lyuk is van. Mivel a KPE cső csatlakozóját sikeresen eltörtem előző este, nem nagyon, csak egy picit, de úgy gondoltam az lehet a ludas. Nosza rajta, irány a Praktiker, ami az árképzését tekintve nem a legjobb hely viszont sokáig nyitva van, és vettem egy csatlakozót, összeraktam és víz továbbra sem volt. Mivel ez már a harmadik eredménytelen nap volt a szivattyúval való küzdelemben, kicsit erőt vett rajtam a csüggedelem, és elgondolkodtam, hogy hívok szakembert.

Ezzel csak annyi bajom van, hogy annak idején, amikor beköltöztünk a családi házba, ez a kút már javítva volt egyszer. Én éppen dolgoztam, a feleségem volt otthon amikor a szaki megjött, vagy 5 percig volt, aminek az eredménye az lett, hogy jött a víz a kútból amire kifizettünk 17000 Ft-ot. Az 5 évvel ezelőtti anyagi állapotomhoz képest, egy költözés-házvásárlás kellős közepén ez elég komoly érvágás volt, mély nyomot hagyott bennem. Ez a mély nyom adott erőt ahhoz, hogy a 4. napon ismét nekiugorjak a problémának.

Az aknában lakó fúrt kút mellet van egy ásott kutunk is. Ezt nem használjuk, de víz van benne jól láthatóan. Ezt most arra használtam, hogy először is megmértem, milyen mélyen van a vízszint, ugyanis az én szivattyúm max 9 méterről tudja felemelni a vizet. A mérés eredménye 6 méter volt, ehhez képest a hidrofor vagy 2 méterrel mélyebben van, szóval röhögve fel kell tudnia emelni a vizet.

Lábszelep jó, víz van, vízszint jó, tömítés jó, a szivattyú megy, ennek jónak kell lennie! Fogtam az egész hóbelevancot, szivattyút, kpe csövet, lábszelepet, mindent, felhoztam az aknából és felszereltem az ásott kútra, hogy ne az aknában kelljen szerencsétlenkedni.

kut8.jpg

Igen stabil és komoly installáció volt, de arra jó volt, hogy megállapítsam így sincs víz. Teljesen tanácstalan voltam, ugyanis a rendszer elemei egyenként jók voltak, de a rendszer összeségében mégsem működött. Itt már sejtettem, hogy valamit a légtelenítésnél rontok el.

kut7.jpg

A légtelenítés úgy zajlik, hogy a csövet, ami lemegy a kútba feltöltöd vízzel, majd a képen zöld nyíllal jelzett csavart kicsavarod ott is feltöltöd vízzel és nyitott nyomóoldal mellett bakapcsolod a szivattyút. legalábbis ezt olvastam, láttam a neten. Ezzel szemben, miután vagy 20x eredménytelenül légtelenítettem így, hirtelen ötlettől vezérelve elkezdtem önteni a vizet járó szivattyú mellett a kicsavart légtelenítőcsavaron keresztül a szivattyúba, ami vagy fél percig csak bugyborékolt, aztán egyszer csak elkapta a vizet és kb 2 bar nyomással az arcomba vágta a kb 2 fokos kútvizet. Mire kikapcsoltam csurom víz lettem, de SIKERÜLT!!! Volt víz!!!

Ennek megörülve levittem mindent az aknába, már magabiztosan légetlenítettem, az ismételt hidegvizes fürdést ugyan nem tudtam elkerülni, de volt víz, szóltam a feleségemnek, hogy locsolhat. Egyetlen egy dolog maradt még, ami aggasztott, hogy a szokásosnál jóval nagyobb volt a víznyomás. Kb olyan, hogy az eddigi 10 méter helyett olyan 25 méterre hordott a slag... És igen, most már bekapcsolt a szivattyú, volt víz, volt nyomás, ki viszont nem kapcsolt, akármeddig néztem. Normál esetben felnyomja 2,8 barig a víznyomást és utána kikapcsol, ez olyan max 30 másodperc. Most hiába számoltam, én kapcsoltam ki egy perc után, nem akartam hogy valami felrobbanjon.

Az ismételt gyors hibakeresés a nyomáskapcsolót hozta ki bűnösnek. Hát az volt, hogy a kapcsoló előregedett és letört egy füle, ami miatt nem tudott kikapcsolni a szivattyú, hanem csak próbálta szívni a vizet, amíg már nem bírta és megszorult, és a hatalmas áramfelvétel miatt előbb a megmelegedő átmenet azaz a konnektor elolvadt, majd amint a vezetékek szabaddá váltak a szikrázásban ki is gyulladt, szerencsére itt közbelépett a ház biztosítéka és bontotta az áramellátást.

Többszörösen szerencsés kimenetelű volt a helyzet, először is, hogy az aknában semmi éghető nincs, így nem égett le a konnektoron kívül semmi. Aztán a szivattyú bírta a megnövekedett terhelést, ugyanis nem robbant fel a tartálya nem égett le a motorja .. Így a megoldás annyi lett, hogy vettem rá egy nyomáskapcsolót 3500 Ft-ért, kicseréltem és újra szép az élet :-)

Miért írtam le mindezt? Őszintén, ki a francot érdekel, hogy Gipsz Jakab szivattyúja Alsóúgyiselefelejtedholvanfalu 2-ből tönkrement és magának megtákolta? Hát csak azért, mert szerintem tanúlságos, hogy ismét úrrá lettem egy hétköznapi problémán. A tanúlság pedig az, hogy ez jó, nagyon jó, sikerélmény. Siker, hogy megtaláltam a hibát, siker, hogy megoldottam, ráadásként megtanultam, hogy kell légteleníteni. Ismét több lettem egy kicsivel, tudással, magabiztossággal, és ez nagyon jó :) És szépen lassan így tudja az ember magát felépíteni, mentálisan megerősíteni, hogy az élet kihívásainak meg tudjon felelni. Ezért fontos hát, hogy a felmerülő problémákban a kihívást, a megoldandó feladatot, a tanulási lehetőséget lássuk. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Az ilyenek, ahol egy tárgy áll veled szemben vagy valamilyen dolog, a megoldás szinte 100%-ban csak rajtad múlik. Azért emelem ezt így ki, mert ahol a felmerülő kérdés, probléma emberekkel kapcsolatos, az teljesen más, teljesen más hozzáállást követel.

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabemotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr2914096757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György72 2018.07.10. 01:25:06

Szerintem ne gyilkold a cuccot 2,8 barral. Én 2 fölé nem nagyon szoktam állítani. Amúgy meg attól, hogy tűz keletkezett még nem fog leoldani a fi reléd (már ha egyáltalán van) sem a kismegszakítóid, hanem az égés valamelyik "fázisában" rövidzárlat is keletkezett, ez mentette meg a s*gged és puffantotta le a kismegszakítóid.

Ja és ha tényleg nincs fi-reléd ahogy tippelem, akkor haladéktalanul szerelj fel egyet, főleg így, hogy locsolgattok.

Az ilyen fixen évekig bedugott cuccokat meg néha húzd ki, dugd vissza és ezt ismételd többször, mert tapasztalatom szerint ezt ők is szeretik :) ezek a fránya konnektorok szeretnek korrodálni főleg ott a szivattyú aknában. Megnő az ellenállás ahol kontaktnak kéne lenni és nem találod ki: hő keletkezik.

És amikor locsoláskor elzárjátok a csapot fél füllel érdemes hallgatni és megvárni amig megáll a motor. Persze éjszakai állás közben is eltörhet bármi a nyomáskapcsolóban, de mégiscsak nagyobb a valószínűsége hogy akkor törik mikor épp leküzdi a rugót.
Minden jót :)