Gépjárműparkom története és egyéb témák

Nagymotort kéne venni és egyéb napi témák

Svejci frank - avagy háború a lila tehénnel

2011. augusztus 10. - wannabebiker

most alaposan el fogok térni a blog eddigi témájától, de sajnos mélyen érintett vagyok a témában, és ahogy a közel az euró paritás, nálam meg közel a tűréshatár.


A "devizahiteles", mint kifejezés, ma valahol a pénzügyi analfabetizmus szinonimája a magyar sajtóban. Elég csak a hitelkárosultak blog kommentjeit olvasni, a hozzászólók nagytöbbsége agykárosultnak titulálja a hitelkárosultakat. A devizahiteles szó, egy cikk címében 2008 óta a biztos kattintás alap, az olvasottságnövelő tényező egy sajtóterméknek.
Mindenkit érint valamilyen szinten. Mindenkit, azt is kedves barátaim, akinek közvetlenül nincs CHF kitettsége. De nézzük sorjában. Én 2005 óta járok ebben a cipőben, és az eltelt 6 év alatt szerzett információim, féligazságaim, tapasztalataim alapján próbálom felállítani a világképemet, próbálom megérteni, hogy mi zajlik a világban.


Hogyan kezdődött?


Egy ponton belevágva az események láncolatába - albérletben laktunk 3 évig. Az albérlő a mai Magyarországon 2 rangú állampolgár, jogai nincsenek, kötelezettségei igen. Egy napon felhívott a főbérlő és a szokatlan időpont miatt egyből azt kérdeztem, hogy valami gáz van? amire ő úgy válaszolt, áááá dehogy, csak eladtuk a lakást, van egy hetetek költözni, vagy megvehetitek ti is. Akkoriban még, emlékeim szerint, a lakáshitelhez olyan 40% önerő kellett, ennyi pénzünk nem volt, úgyhogy mentünk a következő albérletbe. Az a költözés lelkileg nagyon megviselt bennünket és elhatároztuk, hogy a következő költözés már a saját lakásunkba lesz. Kemény spórolás következett, autó eladása, minden lehetséges forrás összekaparása, fizetéselőleg a munkahelyről, a lényeg, hogy összejött a szükséges önerő. Miután megtaláltuk a leendő lakásunkat, elmentünk a boltba. A hitelboltba.


A hitelbolt, azaz a BANK

Azért nevezem így, mert a tányéros tévé szintjére leegyszerűsítve, a bank az a bolt, ahol pénzt lehet venni. Megvannak a különböző árusítandó termékek, csakúgy, mint a boltban, amelyeknek megvan az ára, csakúgy, mint a boltban. 2005-ben, az ember előtt, ha lakáshitelt akart, két lehetőség volt: Forint vagy deviza alapon, és a devizát is lehetett osztani Euróra és CHF-re. Ezek voltak a hitelbolt termékei a polcon. A legolcsóbb termék CHF feliratú volt, ez volt a legszebben reklámozva, a csapból is ez folyt, Nyuszómuszóék, Kovács Patríciáék, mindenki ezt vette a tévében, az újságban, nyaralásra, lakásra, kocsira, plazmatévére, egyéni ízlés szerint.


Kockázatok és mellékhatások

A devizahitelnek természetesen vannak kockázatai és mellékhatásai és ezeket a boltban el is mondták, a szerződésben le is van írva, hogy az árfolyamkockázat az adóst terheli. Az orvosnál egy egyszerű fülészeti beavatkozásnál is alá kell írnod egy papírt, amin mellékhatásként ott szerepel a halál is, mint eshetőség. Nálam a worst case scenario a 200 Ft CHF/HUF árfolyam volt, de annak már nagyon kis esélyt adtam magamban. Excelt készítettünk, kiszámoltuk, osztottunk szoroztunk, majd belevágtunk.


Rémálom az Elm utcában

Eltelt 4év, semmi különös, kisebb nagyobb ingadozások, 164 Ft, 155 Ft, néha 169, semmi komoly. Aztán jött 2009. január, a gazdasági világválság, pontosabban az amerikai hitelválság. Ennek következtében a CHF elszaladt egészen 205 Forintig, majd lassan visszament 180 Forintig. Aztán eljött 2010. április, a görög helyzet eszkalálódása, aztán az emlékezetes Kósa - Szíjártó államcsőd nyilatkozatok, aztán itt van 2011. augusztusa, a legsötétebb rémálom, a pokol, az abszolút kilátástalanság és reményvesztettség…. Csak ülök a monitor előtt olvasom a híreket, és rázom a fejem hitetlenkedve, hol van ennek a vége, meddig mehet még, mi lesz ebből?


Háború van

Álláspontom szerint egyértelműen háború van, itt zajlik a szemünk előtt. A 21. században a háború infrastruktúrája az utak helyett az internet, az eszközei a fegyverek helyett a buy (vesz) és a sell (elad) gombok. Megtörtént a hadüzenet, ez volt a leminősítés a hitelminősítők részéről. A hadviselő felek az úgynevezett „befektetők” a „piac” és az államok kormányai, rajtuk keresztül pedig az állampolgárok. A katonák azok a brókerek, akik egész nap ülnek a böngésző előtt, és kattintgatnak, buy-sell-buy-sell. Most a CHF a nyerő üzlet, annak az erősödésére kell játszani, máskor a Forint shortolása  a tuti biznisz, esésre játszanak a fiúk. Egy kemény munkanap után a srácok beülnek egy pubba a Cityben, és egy Ale mellett eldiskurálnak, hogy b+ ma majdnem megvolt a paritás… Aztán jönnek újra az elemzők, most Spanyolország, most Olaszország, most Franciaország a következő dominó? Folyamatosan fenntartják a félelmet, nem hagynak nyugtot.


Szerény történelmi ismereteim alapján egy háború mindig is a javak újraelosztásáról szólt, és a háborút finanszírozó háttéremberek meggazdagodásáról. Zajlik a háború, mi mindannyian szépen lassan hitelkárosultakká válunk, elveszítjük értékeinket, ki előbb, ki később. Legelőször azok, akik egy kicsit felelőtlenebb módon mondjuk nyaralásra költötték a pénzt, de szépen lassan elkövetkezik mindenkire a judgement day (T2 – ítélet napja). A jelen helyzetben nem elképzelhetetlen a 300 Ft/CHF feletti árfolyam, ahol már nagyon elfogy a levegő… Egy darabig küzdeni fogunk a fent maradásért, aztán lemondom az internetet, még jobban visszafogom a konyhapénzt, aztán elkezdem a közüzemi számlák nem fizetését, aztán jön a totális csőd. Egyéni sorsok ezek, mondhatnánk. Az áldozatok száma egyre nő, kiugrott az ablakon, magára robbantotta a lakást, felgyújtotta a lakást, stb. És te, aki mondjuk nem vagy függő a CHF árfolyamától, te viszont lehet annál a szolgáltatónál dolgozol, akinél én is le fogom mondani a netet…


Akkor most ki a felelős?


Az egyén
Okos felebarátiam mondják kioktató hangnemben: senki nem tartott pisztolyt a fejedhez, hogy CHF hitelt vegyél fel!! Edd hát meg a mit főztél! Igaz, nem vitatom. Eszem is, fizetem a majdnem duplájára ugrott törlesztőt, csendben, összeszorított foggal, fogyó reménnyel.
Nem is gondolok bele, hogy pl. ebben a hónapban mennyi másra el tudtam volna költeni azt a 40000 Forintot, amennyivel emelkedett a törlesztő. Elkölthettem volna, mondjuk ruhára a te boltodban, elmehettem volna a szállodádba a családommal…
Tehát az egyén a felelős, ennyivel akár el is intézhetnénk.


A bankok
Ki a felelős azért a termékért, amit a boltban lehet kapni? Én például pékügyi analfabéta is vagyok. Nem tudom, hogy miből áll a kenyér, amit megeszek. Sejtem ugyan, de ettől még lehet benne fuzárium is, amitől meghalok. Ennek ellenére megveszem a legolcsóbb teszkós kenyeret. Pedig okos, pékügyileg képzett pékjeink szerint, abban aztán minden van, ami műanyag! Azok a biozöldségügyi analfabéták, akik néhány hónapja Németországban belehaltak a vásárlásuk következményébe, szintén a saját hibájuk áldozatai, úgy kell nekik. Kicsit sarkított a példa, de ha elmegyek valahová vásárolni, akkor nem tudhatok, mindenről mindent, ezért meg kell bíznom abban, akitől vásárolok. A pénzbolt, a bank, tipikusan ilyen hely. Ott én meg akarok bízni abban, akivel üzletet kötök, legyen szó kivétről vagy betétről. Bízni akarok bennük, hogy nem fognak átejteni. A gyógyszert is azért veszem be, mert bízok benne, hogy meggyógyít.


Tehát bementünk a pénzboltba, a bankba, reménnyel és bizalommal telve, és megvettük azt a terméket, ami a legolcsóbb volt, és legjobban megfelelt pénzügyi lehetőségeinknek.
De át lettem ejtve. Átejtettek. Mert hát ilyen a piac, ez benne van a pakliban, a pénzbolt mossa kezeit, reklamáció nincs, miért nem gondolkodtál? Ők nem felelősek, ők megmondták előre! Az, hogy az 1% alatti CHF kamat mellet, én 5,2+1,5% kamatot fizetek, szintén benne van a pakliban, ezt is megmondták előre!


A kormány és felügyeleti szervei
Azok a boltok, amelyek átverik ügyfeleiket, nem tartják be a mindenféle tisztasági előírásokat, nem ragasztanak címkét a termékükre, nem adnak blokkot vagy egyéb égbekiáltó bűnt követnek el, szigorú büntetésre számíthatnak, esetleg nem is árusíthatják a kifogásolt terméket, lásd egérszaros kenyér a teszkóban. Hol volt ez a felügyeleti rendszer, amikor megjelentek a devizahitelek a boltok kínálatában? Netán ők is úgy voltak a kockázatokkal, mint én? Netán ők is érdekeltek voltak ebben az átverésben?


Amint a mellékelt ábra mutatja, az önkormányzatok nagy része is CHF-ben adósodott el. Ez nekem azt mondja, hogy kormányzati szinten senki nem volt, aki ebbe egy kicsit is belegondolt volna, hogy mi történik velünk, ha idegen nemzet valutájában adósodunk el. Helikopter Jánoson kívül tehát nagyon úgy néz ki, hogy nemzetünk felelős pozíciókat betöltő vezetői is alábecsülték a devizahitelezésben rejlő kockázatokat.


Mi lehet a megoldás?

Bár tudnám.
 

Emlékezzünk azonban az vörös iszap katasztrófa által előidézett helyzet megoldására. Emlékezzünk az ezredforduló körüli Tiszai árvíz által lerombolt házak újjáépítésére. Bár valószínűleg ott a rövidtávú politikai haszon sokkal nagyobb, mint az érte fizetett ár.
 

Az „árfolyamgát” számomra nem reális alternatíva, mivel nem akarok további kamatokat fizetni, illetve a futamidőmet sem akarom kitolni további évekkel.


A minap olvastam egy cikket, ami a megoldás keresésével foglalkozik:
http://adozona.hu/aktualis/20110808_deviza_devizahitel_arfolyam_bank_kulonado.aspx
Legalább annyit megérne ez a cikk, hogy valamilyen felelős pénzügyi nemanalfabéta foglalkozzon vele, megvizsgálja a cikkben vázolt lehetőséget.
De csend van, csak a sajtó ordítja bele mindennap a világba, hogy a „devizehitelesek”… Nemzetünk választott vezetői pedig szabadságon vannak, repteret neveznek át, vagy éppen csak van fontosabb dolguk is, mint segíteni az analfabétákon.


A végére még


Elvesztettem a bizalmamat. Nem bízom többé semmilyen bankban, senkiben. Ezzel nemcsak én vagyok így, hanem nagyon sokan a világon. A bizalom elvesztése az amerikai hitelválsággal kezdődött, aztán folytatódott a többi eseménnyel. Most már senki nem bízik semmiben, ezt mutatják napjaink eseményei. Jó lenne tudni, hogy mikor nyugszanak meg a kedélyek, de ezt senki nem tudja, fehér papír a jövő. Egy biztos: a svejci frankot nem lehet megenni, és az aranyat sem.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://wannabemotoros.blog.hu/api/trackback/id/tr713143555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.